Liberal
2018 Liberal Düşünce Kongresi

NHBVU
2018 Liberal Düşünce Kongresi

Dinler Otel, Ürgüp

#2018LDK

 

 

Kongre fotoğraflarına bu linkten ulaşabilirsiniz: 
https://www.flickr.com/photos/liberaldusunce/albums/72157673917830867

2018 Liberal Düşünce Kongresi 2-4 Kasım 2018 tarihlerinde Liberal Düşünce Topluluğu ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) işbirliğinde ve ayrıca Değerli Eğitim Derneği'nin katkılarıyla Ürgüp Dinler Otel'de gerçekleştirildi. Kongrenin açılış konuşmasını  Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı yaptı.

Kongrenin açılışında konuşan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, ülke genelinden bilim ve fikir insanlarının bir araya getirildiği kongreye katkıda bulunmaktan ve ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bağlı, " Üniversitemiz ile Liberal Düşünce Topluluğu işbirliğinde gerçekleştirmek olduğumuz kongreye ülkenin dört bir tarafından katılan siz  birbirinden değerli bilim ve fikir insanlarına öncelikle teşekkür ediyorum. Kongre boyunca yapılacak oturumlarda ortaya konulacak düşünce ve araştırmaların gerek ülkemiz, gerekse tüm insanlığa büyük katma değer katacağına inanıyorum. Biz de üniversite olarak, bir elinde ceylan ve diğer elinde aslan olan, bu ikisini bir arada özgürce ve liberal bir şekilde yaşatmaya imkan tanıyarak bir felsefe üreten ve bunu çağları aşan değerlerle günümüze taşıyan Hacı Bektaş-ı Veli'nin bu mirasına sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu amaç doğrultusunda üniversitemiz bünyesinde bir enstitümüz bulunmakta ve burada  görev yapan arkadaşlarımız,  Hacı Bektaş-Veli'nin farklılıkları ayırt etmeksizin barış, kardeşlik ve hoşgörü içerisinde yaşamaya davet ettiği bu felsefesini bütün insanlığa yaymak için önemli çalışmalar yürütmekte" diye konuştu.

1. gün ilk oturum “Küresel Gelişmeler Işığında Liberalizmin Geleceği” başlığıyla Prof. Dr. Yusuf Tekin'in başkanlığında gerçekleşti. Oturumda Prof. Dr. Tanel Demirel ve Dr. Ahmet Taner birer sunum yaptılar. 

2. oturum, “Türkiye'de Devletçilik ve Piyasa Ekonomisi” başlığıyla Prof. Dr. Bahadır Akın başkanlığında gerçekleştirildi. İlk konuşmayı Doç Dr. İbrahim Turhan gerçekleştirdi. 

Kongrenin ilk gününün öğleden sonraki ilk bölümünde Liberal Düşünce Topluluğu’nun lisans öğrencileri arasında düzenlediği “Ödüllü Yazı Yarışması”nın kazananları ilan edildi. “Toplumsal Refahı Sağlamakta Sosyal Devlet Başarılı mı? konulu 2018 Yazı Yarışmasının seçici kurulu; Arda Akçiçek, Burak Ertaştan ve Hakan Şahin’den oluşmuştur. Seçici kurulun değerlendirmesine göre sılama şöyle oluşmuştur; Sosyal Devlet Ne Getiriyor, Ne Götürüyor”  adlı yazısıyla Burakhan Çalışkanbirinci; Toplumların İntihar Modeli Olarak Sosyal Devlet” yazısıyla Ensar Çakır ikinci; ''Özgürlük Refah Yaratır” başlıklı yazısıyla Deniz Çevik  üçüncü olmuştur. Arkadaşlarımızı tebrik eder başarılarınının artarak devam etmesini temenni ederiz. Ayrıca dreceye giremeyip teşvik ve teselli ödülüne layık bulunan arkadaşlarımızı da kongreye davet edip kendileriyle bizzat tanışma fırsatı bulduğumuz için ayrıca memnun olduk.  Kazanan yazıları buradan okuyabilirsiniz.

3. oturum “Cumhurbaşkanlığı Sistemi Üzerine Değerlendirmeler” başlığıyla Mehmet Uçum'un başkanlığında gerçekleşti. Dr. Gülsen Kaya OsmanbaşoğluDr. Hilal Yazıcı ve Erkut Ayvaz birer sunum yaptılar. 

Kongrenin 4. oturumu “Devrim Fikri, Devrimler ve Kapalı Yapılanmalarda Sorunlar” başlığında, Prof. Dr. Bekir Berat Özipek  başkanlığında gerçekleşti. Bu oturumda Akif Kemal Koç, Dr. Mihriban Şenses ve Nurdan Balcı birer sunum yaptılar.

Liberal Düşünce Kongresi’nin ikinci gününde 5. oturum “Türkiye'de Hukuk Devleti ve Demokrasi ” başlığıyla Prof. Dr. Şükrü Karatepe başkanlığında gerçekleşti. Bu oturumda Dr. Mustafa Yaylalı ve Dr. Serdar Korucu birer konuşma yaptılar. 

Liberal Düşünce Kongresi tüm katılımcıların tartışmalara yoğun biçimde katıldığı oturumlarıyla ve geniş sohbet imkânı bulduğu çay kahve aralarıyla verimli bir fikir alışverişine ev sahipliği yaptı.

Kongrenin gerçekleşmesine katkıda bulunan tüm katılımcılara, LDT ve özgürlük dostlarına, Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'ne ve Değerli Eğitim Derneği'ne özel olarak teşekkür ederiz. 

 

Basında 2018 Liberal Düşünce Kongresi:

https://www.nevsehir.edu.tr/18369

https://www.cthaber.com/haber/1741794/rektor-bagli-2018-liberal-dusunce-kongresinde-konustu

http://www.rizedeyiz.com/Haber/Liberal-Dusunce-Toplulugu-2018-Yili-Yazi-Yarismasi-Ikincisi-Rizeli-Cakir-Oldu-98453.html

http://www.muskarahaber.com/universite/rektor-bagli-2018-liberal-dusunce-kongresinde-konustu-h44905.html

Program


2 Kasım Cuma 

18.30 - 19.00 Açılış Kokteyli

19.00 - 21.00 Akşam Yemeği


3 Kasım Cumartesi

9.15 – 09.30 Açılış

Prof. Dr. Tanel Demirel, Liberal Düşünce Topluğu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü

 

09.30 – 11.00 Birinci Oturum

Küresel Gelişmeler Işığında Liberalizmin Geleceği

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Yusuf Tekin, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü

Konuşmacılar:

Prof. Dr. Tanel Demirel, Çankaya Üniversitesi İİBF : 
“Liberal Analizlerde Temel Yaklaşım Hataları”

Dr. Ahmet Taner, Siyaset Bilimci: 
“Anarko Kapitalizmin Açmazları”

11.00 – 11.30 Çay Kahve Arası

11.30 – 13.00 İkinci Oturum

Türkiye’de Devletçilik ve Piyasa Ekonomisi

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Bahadır Akın, Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı

Konuşmacılar:

Doç. Dr. İbrahim Turhan, İktisatçı: "Merkez Bankası ve Para Politikaları"

Prof. Dr. Selahattin Togay, Gazi Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü: “Genel Ekonomi Politikaları ve                                                             Piyasa Ekonomisi”

Yenal Berzeg, İşadamı: “Piyasa Aktörleri Gözünden Fırsatlar ve Sorunlar”

 

13.00 – 14.00 Öğle Yemeği

14.00 – 14.30 2018 Yazı Yarışması Ödüllerinin Takdimi

14.30 – 16.00 3. Oturum

Cumhurbaşkanlığı Sistemi Üzerine Değerlendirmeler

Oturum Başkanı: Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Üyesi

Konuşmacılar:

Dr. Gülsen Kaya Osmanbaşoğlu, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü: “Cumhurbaşkanlığı Sistemi Bir Siyasal İnovasyon Olabilir mi?”

Dr. Hilal Yazıcı, Trabzon Üniversitesi Hukuk Fakültesi: “Yargının Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı ilkesi bağlamında Cumhurbaşkanlığı Sistemi”

Erkut Ayvaz, Siyaset Bilimi Doktora Adayı, Univ. of Bamberg, SETA Araştırmacı: “Cumhurbaşkanı ve Siyasî Parti İlişkisi Üzerine”

16.00 – 16.30 Kahve Arası

16.30 – 18.00 Dördüncü Oturum

Devrim Fikri, Devrimler ve Kapalı Yapılanmalarda Sorunlar

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi

Akif Kemal Koç, Sakarya Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü, Doktora Öğrencisi: “İngiliz ve Amerikan Devrimlerine Fransız Devrimi Üzerinden Bir Bakış”

Dr. Mihriban Şenses, Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Araş. Gör.: “Edmund Burke’ten Hareketle Devrim Eleştirisi”

Nurdan Balcı, Yeditepe Üniversitesi, Çevrim bilimi böl. Araş. Gör., İngiliz Edebiyatı Doktora Öğr. :“Kapalı Toplum ve İçyüzü: Bireyin Bekasında Yanıltma Kavramının Rolü”

 

18.30 Akşam Yemeği

 

4 Kasım 2018 Pazar


10.00 – 12.00 Beşinci Oturum:

Türkiye’de Hukuk Devleti ve Demokrasi

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi

Konuşmacılar:

Dr. Mustafa Yaylalı, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi: “Hukuk Devleti ve Hukukun Üstünlüğü Kavramları: Albert Venn Dicey ve Hans Kelsen”

Dr. Serdar Korucu, Sakarya Üniversitesi, İİBF: “Hukuk Devletine ilişkin Güncel Problemler”

12.00 Kapanış

12.30 – 13.30 –Öğle Yemeği

 

Liberal Düşünce Topluluğu GMK Bulvarı No: 108 / 17 Maltepe, 06570 Ankara, Türkiye, T: + (+90) 312 2316069 – 231 1185, F: + (+90) 312 2308003, info[at]liberal.org.tr
İşbu sitenin tüm hakları saklıdır.Web sitesi içerisindeki resimler, yazılar kaynak gösterilse dahi, izin alınmadan başka web sitelerine, ticari yayınlara aktarılamaz, kopyalanamaz, internet ve web ortamında ya da başka biçimde alenileştirilemez, basılıp çoğaltılamaz. © 2013
Web Tasarım Ankara
Sayfa başı